Assalamualaikum..
hari ni abah makan nasi lembik dengan kacang dan ikan bilis. potong bawang lada. aku bukan tak suka, tapi tak berapa minat, so aku masak la sendiri makanan yang aku suka. spaghetti. wehuuu.. aku kalau ada benda ni tak makan nasik pun tak apa. aku rela. hikhik
maka aku masaklah makanan aku sendiri. ada sotong mak dah half cooked hari tu. simpan dalam peti ais. so boleh la buat seafood spaghetti. huehuhe..
Bahan-bahan:
Suku paket spaghetti - aku guna San Remo
4-5 ulas bawang putih - cincang halus
1/2 biji bawang holand @ 1 biji bawang besar - cincang halus
5 batang lada kering - potong kasar
sotong/ udang/ kepah/ lala
capsicum - warna hijau/ merah/ kuning
minyak zaitun / minyak masak biasa
2 sdk lada hitam
1 sdk oregano
1 sdk pati ayam/ cukup rasa
garam
Cara:
1. tumiskan bawang putih, bawang besar dan lada kering. Goreng sampai layu.
2. kemudian masukkan bahan2 seafood. Goreng bahan2 seafood sehingga masak.
3. masukkan spaghetti. gaulkan.
4. masukkan sayuran, lada hitam, oregano, garam dan pati ayam. Gaul sehingga seafood masak dan rasa. kalau dah sesuai dengan tekak tu boleh la angkat.
2. kemudian masukkan bahan2 seafood. Goreng bahan2 seafood sehingga masak.
3. masukkan spaghetti. gaulkan.
4. masukkan sayuran, lada hitam, oregano, garam dan pati ayam. Gaul sehingga seafood masak dan rasa. kalau dah sesuai dengan tekak tu boleh la angkat.
tada!! siap! hehhe.. silalah cuba ye adik2 yag baru nak belajar memasak tu. senang je. hehehe..
ok. babai!
1 comment:
oic. pandai masak rupenye. huhu nak!!
Post a Comment