Happy Cat Kaoani -->

Thursday, October 4, 2012

World Animal Day 2012




Assalamualaikum..


pagi ni aku bangun2 je pergi print esemen yang semalam buat tuh. walaupun esemen individual. tapi kemain payah benor aku nak buatnya. hahaa.. rasa macam berbelit2 lidah aku nak mengarang ayat. hahaa.. padahal bukan nak bercakap kan. cuma taip je tapi kemain payah. pemalas pun satu hal. buat last minit kan. hahah..


aku harapkan ade orang tolong aku dalam hal esemen aku tu. aku sangat la risau. risau yang teramat. huuuu.. tapi dalam pada yang risau2 tu aku boleh jugak2 makan, minum, gelak2 dan sebagainya. 


tapi sekali tengok facebook ehh.. ehh.. hari ni Hari Haiwan Sedunia la. atau dalam bahasa inggerisnya adalah  World Animal Day 2012 dan ke facebook mereka SINI kalau nak tengok atau baca lebih lanjut boleh click kat sane jadi korang boleh baca apa yang korang tak paham. hehehe.. sila la rajin2 kan diri supaya boleh membaca dan menambahkan imput diri. 






ini laman webnya. =)






tak pun korang boleh baca dekat sini. meh la aku copy paste dari wikipedia. so korang baca je kat blog aku. hehehe..


World Animal Day is celebrated each year on October the 4th. It started in FlorenceItaly in 1931 at a convention of ecologists.[1] On this day,animal life in all its forms is celebrated, and special events are planned on locations all over the globe. The 4th of October was originally chosen for World Animal Day because it is the feast day of Francis of Assisi, a nature lover and patron saint of animals and the environment. Numerous churches throughout the world observe the Sunday closest to October the 4th with a Blessing for the Animals.
However, World Animal Day has now gone beyond being the celebration of a Christian saint and is today observed by animal-lovers of all beliefs, nationalities and backgrounds. Animal blessings are held in churches, synagogues, and by independent Animal Chaplains in parks and fields.[2]Animal rescue shelters hold fundraising events and open days, wildlife groups organize information displays, schools undertake animal-related project work and individuals and groups of friends or co-workers donate to animal charities or pledge to sponsor a shelter animal.
In Argentina it is celebrated on April 29 as a tribute to the death (in 1926) of Dr. Lucas Ignacio Albarracín. Albarracín was, along with Domingo Faustino Sarmiento, one of the founders of the Sociedad Argentina Protectora de Animales (Argentine Society of Protection of Animals) and the proponent of the National Law on Protection of Animals.





sama2 la kita menjaga specis yang terancam dan belum terancam ni. mereka jugak makhluk di atas muka bumi Allah yang perlukan perlindungan dan tempat tingal untung kelangsungan hidup. dengan kesedaran kita semua secara tak langsung kita telah menjayakan kempen selamatkan haiwan2 sedunia. 


walaupun haiwan yang tak boleh dipegang oleh orang Islam dan najis tapi ia tetap haiwan yang perlukan perlindungan. ALLAH tak pernah menyuruh kita berlaku kejam walaupun dengan haiwan yang kita tak boleh sentuh tu. hehehee..


amboi, membebel pula ye. sesiapa yang pencinta haiwan tu boleh la tengok laman web atak ni supaya korang dapat sedikit informasi tentang World Animal Day ini. ok.



thanks baca =)





4 comments:

Nelly The Strange said...

wah , menghargai binatang

;)

Nour Eyza said...

suka binatang memang...hehehehe

Mieyna said...

pencinta haiwan.. bagus ni. ada manusia yg tak reti nak syg alam.

Nour Eyza said...

sedih sangat bila ada manusia yang tak reti menghargai haiwan. haiwan pun makhluk. =P