Happy Cat Kaoani -->

Sunday, November 20, 2011

Ulasan Harian Metro Ahad
korang dah baca paper hari ni? tadi aku baca tapi macam dah tak terkejut sebab aku tahu itu memang realitinya yang sebenar.


ini aku sisipkan keratan akhbar metro hari ini. korang boleh baca la sebelum aku nak ulas benda ni satu2.


PELANCONG AJAK MASUK BILIK

PULAU TIOMAN: Berwajah unik, muda, seksi, sasa dan mampu berkomunikasi dalam pelbagai bahasa, itulah kelebihan pekerja pantai khususnya golongan lelaki sekitar pulau ini hinggakan ada pelancong wanita yang cair dengan penampilan mereka.
Digelar beach boy atau budak pantai, kehadiran golongan itu nyata menjadi daya penarik kepada pelancong asing terutama wanita namun ada kalanya kurang disenangi penduduk setempat yang melihat ia ancaman kepada budaya dan sosio ekonomi masyarakat di situ.

Seorang budak pantai yang hanya mahu dikenali sebagai Aju, 20, berkata sejak tiga tahun terbabit dalam aktiviti pelancongan di pulau itu, sudah dua wanita meminta dia menjadi teman di bilik tidur mereka dan kedua-duanya pelancong asing.
“Sebelum ini saya hanya mendengar cerita rakan mengenai perkara itu namun selepas ia benar-benar berlaku depan mata, saya tidak dapat menolak, tambahan pula mereka yang meminta saya ke bilik.

“Apapun perkara itu sebenarnya berlaku kerana saya berada dalam keadaan antara sedar atau tidak kerana pengaruh alkohol, kami sebenarnya bertemu kali kedua di sebuah restoran yang menyediakan minuman keras. “Ia bukannya pesta atau majlis tertentu sebaliknya restoran biasa yang tiba-tiba menjadi seakan pesta apabila semakin ramai pengunjung tiba,” katanya.

Ditanya mengapa dia mengunjungi restoran berkenaan, Aju berkata, dia hanya menemani pelanggan sebelum diajak minum bersama malah restoran itu sememangnya menjadi pilihan pelancong dari luar negara.


“Ia adalah tuntutan kerja dan pada masa sama ia memberi ruang untuk golongan seperti saya bergaul dengan masyarakat luar khususnya pelancong asing,” katanya.

Seorang lagi budak pantai yang hanya mahu dikenali sebagai Din Lanun, 24, berkata kebanyakan pelancong yang sudi menjadi teman mereka biasanya mempunyai sebab atau agenda tersendiri kerana golongan itu biasanya membabitkan pelancong bajet atau backpacker.
“Mereka biasanya ingin tinggal lebih lama dan untuk menjimatkan wang, mereka sanggup bermalam di rumah atau hotel bersama budak pantai yang kebanyakannya akan membiayai sewa hotel dan makan minum sepanjang mereka menginap.

“Biasalah jika mereka memberikan sesuatu mestilah mereka hendakkan sesuatu, bak kata orang situasi menang-menang,” katanya.

Sementara itu, orang lama yang pernah bertugas sebagai budak pantai di situ yang mahu dikenali Lan Tatu, 40-an, berkata amalan gaya hidup Barat dalam kalangan budak pantai tidak sehebat zamannya kerana pelbagai agensi kini memantau aktiviti golongan itu.

“Dulu aksi ghairah pasangan boleh dilihat di mana-mana termasuklah di bandar Tioman, iaitu Kampung Tekek, selain pelbagai pesta tari di tepi pantai namun kini aktiviti itu tidak lagi wujud di sini kerana ada agensi yang memantau.

“Memang masih ada pesta tari menari dengan minuman memabukkan terutama ketika musim kehadiran pelancong ramai (Mac-Ogos) tetapi ia diadakan di kawasan terpencil terutama di Salang (kampung).

“Kebanyakan budak kita hanyut kerana kedudukan kampung itu yang agak terlindung selain harga minuman keras yang murah berikutan status pulau sebagai pulau bebas cukai,” katanya.

Sementara itu, seorang pelancong, Deborah Ghinjo, 25, berkata tidak semua pelancong asing mengambil kesempatan dengan mencari teman semata-mata untuk menetap di sesuatu tempat secara percuma atau murah.

“Ia sebenarnya atas kehendak sendiri kerana ada kalanya seseorang itu akan tertarik dengan cara hidup atau penampilan seseorang yang jarang dilihat di tempat asalnya di Barat, adalah perkara biasa apabila perkenalan antara lelaki perempuan dibawa ke bilik tidur. “Itupun berlaku atas dasar suka sama suka dan bukannya atas kehendak satu pihak saja, apapun saya faham adat dan budaya hidup masyarakat sesebuah negara berbeza dan sebagai pelancong kita cuba memahami sebanyak mungkin perkara itu untuk mengelak kesulitan di masa depan,” katanya.
atas ni adalah keratan akhbar metro ahad hari ni. korang dah baca kan? panjang? nampaknya berita hangat ni. 


apa yang aku nak cakap dekat sini adalah ini adalah situasi sebenar di Pulau Tioman. memang, memang aku tak pernah ke sana. tapi berdasarkan pengalaman kawan2 aku yang berada di sana selama beberapa bulan, ia memang benar. aku tahu ia pahit untuk dikenang. tapi biarlah ia dijadikan benteng pengajaran bagi kawan aku dan yang lain. 


benda ni bukan sahaja jadi dekat pelancong. malah student praktikal juga menjadi perhatian disana. sebab mereka baru sahaja masuk dalam pulau tu dan penduduk pulau akan nampak orang selain orang yang hari2 dia jumpa. keadaannya akan lain sedikit. 


ye, aku tahu perasaan tak boleh ditolak tapi pikirlah background mereka. kalau baik dan elok bolehlah. kalau tidak sila la pikir masa depan kau dengannya. aku memang jarang percayakan orang dalam bidang aku. aku tak tahu kenapa. aku memang susah nak percaya seratus peratus. aku hanya kawan je. tak lebih dari tu. untuk bercinta dan membina kehidupan aku akan pikir patratusduabelas kali.


untuk kawan aku yang sedang sedih2 tu aku nasihatkan:


ada sebab kenapa family kau tak suka dan tak restui hubungan kau dengannya, sekarang kau dah nampak hikmahnya kan? jangan senang2 bagi hati kita pada orang yang tak tahu dan tak akan pernah tahu menghargainya.. orang sekeliling kau sentiasa sayangkan kau dan mahukan yang terbaik untuk kau. =)

aku sayang kawan2 aku. aku nak semuanya bahagia. jadi pilihlah jalan bahagia dengan betul. family dan kawan2 sentiasa menyokong kau dari jauh dan menilik pasanganmu dahulu. =)


bai!
No comments: